Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
  • VG: Politiaksjon i Akershus - Politiet ber folk holde seg innendørs

    Det pågår en stor politiaksjon etter melding om en trusselsituasjon på Bjørkelangen i Akershus, melder VG.

    Politiet ber folk om å holde seg innendørs fordi det er en pågående aksjon.

    Gjerningspersonen var ved 23.20-tiden ikke pågrepet, skriver VG.

    – Vi har ikke kontroll på gjerningspersonen, men er i ferd med å sirkle ham inn, sier operasjonsleder Simen Walle i Øst politidistrikt.

    Hendelsen startet ifølge politiet ved et gatekjøkken i området. Flere personer ringte politiet og fortalte om en person med våpen, skriver NTB.

    Oslo politidistrikt bistår med helikopter i politiaksjonen, får NRK opplyst.

  • Melding om ny bevegelse i område der hus skled ut av posisjon i Ørsta

    Beboerne i to hus i Ørsta ble evakuert forrige lørdag etter at en av bebyggelsene skled noen centimeter ut av posisjon. Nå er det kommet melding om ny bevegelse i området.

    – Brannvesenet er på stedet og ser litt. Vi sammenligner med det som var sist og har satt i gang teamet i kommunen, sier vaktleder Paul Ola Vestre hos Møre og Romsdal 110-sentral til Sunnmørsposten.

    Det var forrige lørdag at to husstander ble evakuert etter at en mur flyttet seg rundt 20 centimeter. De fikk imidlertid flytte tilbake etter at geologer hadde undersøkt stedet.

    Torsdag kveld ble det registrert ny bevegelser i områder, ifølge de som bor der.

    – Vi skal få inn folk med kunnskap. Det har mest trolig kommet mer sprekkdanning, og kanskje litt bevegelse i marka også. Derfor blir det hentet inn folk med kunnskap, sier Vestre.

    (NTB)

  • En person tilsett av helse etter brann ved Sola

    Nødetatene rykket ut etter melding om branntilløp ved en bolig på Sola torsdag kveld. Brannen er slukket. Personen som var i boligen blir tilsett av helsepersonell etter å ha blitt eksponert for røyk, melder politiet i Sør-Vest på X.

  • Arizonas guvernør opphever omstridt abortforbud

    Arizonas demokratiske guvernør Katie Hobbs har undertegnet et lovforslag om å oppheve en lenge sovende lov som forbyr nesten alle aborter.

    Delstatssenatet stemte onsdag for å fjerne abortforbudet, før Hobbs signerte lovforslaget torsdag kveld norsk tid. Justisminister i delstaten Kris Mayes sier imidlertid at opphevelsen tidligst kan tre i kraft 27. juni.

    Etter at USAs høyesterett for snart to år siden skrotet høyesterettskjennelsen Roe vs. Wade og fjernet retten til abort, innførte en rekke delstater med konservativ ledelse strenge abortregler.

    I Arizona bestemte delstatens øverste domstol i april at det 160 år gamle abortforbudet skulle vekkes til live igjen, med mindre de folkevalgte grep inn.

    (NTB)

  • Gutt fløyet til sykehus etter fall

    En gutt er fløyet til sykehuset i Nordland etter at han falt ned fra en klippe i forbindelse med et privat arrangement. Gutten var ved bevissthet da han ble fløyet fra stedet, melder Nordland politidistrikt på X.

  • Meteorologene: 33 år siden det er målt en så kald dag i april

    April ble en kald måned rundt om i det ganske land med en rekke kulderekorder. Ikke siden 1991 har det blitt målt 32,9 minusgrader på en aprildag i Norge.

    – Laveste temperatur ble målt på Cuovddatmohkki i Finnmark. Den 5. april var det -32,9 grader. Så lave temperaturer i april har vi ikke hatt siden 1991, sier klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt.

    Det ble satt kulderekorder på fem værstasjoner i Nord-Norge med mellom 15 til 20 års drift. I snitt for hele Norge endte april 0,6 grader under normalen.

    Den høyeste temperaturen i april ble målt i Lier i Buskerud 11. april, hvor det ble registrert 19,7 grader.

    – Det betyr at det var over 50 grader forskjell på høyeste og laveste temperatur i april. Vi må tilbake til 2018 for å finne større temperaturforskjell, sier Mamen.

    (NTB)

  • Yohan Shanmugaratnam fekk NTBs språkpris for 2023

    Journalisten Yohan Shanmugaratnam i Klassekampen blei tildelt NTBs språkpris for 2023 under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

    – Han behandlar kompliserte tema med innsikt og genuin nærleik til stoffet. Det gir eit inntrykk av ærlegdom og ein skribent som både er open og sårbar, seier juryleiar og NTB-redaktør Ole Kristian Bjellaanes.

    Prisen har vore delt ut sidan 2007 og går til ein redaksjonell medarbeidar som utmerker seg med eit godt skriftleg nyheitsspråk gjennom året.

    Shanmugaratnam, som er fødd på Sri Lanka, er den første som ikkje har norsk som morsmål som er tildelt prisen.

    Yohan Shanmugaratnam
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • To Røde Kors-sjåførar drepne i Sudan

    Væpna menn tok livet av to sjåførar som arbeidde for den internasjonale Røde Kors-komiteen i Sudan, seier Røde Kors til AFP.

    I tillegg blei tre tilsette skadde i hendinga.

    – Vi sørger over våre kjære kollegaer. Vi sender våre kondolansar til familiane, og håper dei skadde blir friske raskt, seier Pierre Dorbes, som leiar delegasjonen til Røde Kors i Sudan til nyheitsbyrået.

    Titusenvis av menneske er drepne og fleire millionar menneske er drivne på flukt frå kampane mellom regjeringshæren og militsen, som starta i fjor.

  • Argentina kuttar renta til 50 prosent

    Sentralbanken i Argentina har torsdag sett ned styringsrenta frå 60 til 50 prosent, melder Reuters.

    Det er det tredje rentekuttet på tre veker fordi inflasjonen fell raskare enn venta.

    Den årlege inflasjonen er framleis nesten 300 prosent.

    Argentinas president Javier Milei blei innsett i desember med eit løfte om å redusere dei offentlege utgiftene og redusere inflasjonen.

    Sparetiltaka har blant anna ført til kutt i subsidiar, fjerning av tusenvis av offentlege arbeidsplassar og slutt på fleire sosiale program.

  • Kaldeste aprildagen i Nord-Norge på 33 år 

    I april ble det satt 17 kulderekorder i Norge. Og i Finnmark ble de største avvikene målt. Laveste temperatur, -32,9 grader, ble målt 5. april på Čoavddatmohkki i Karasjok kommune. Det opplyser klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Jostein Mamen.

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.